top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJakub Samui Safranek

Koh Tao ze Samui na noc a zpět!



Doprava z Koh Samui

Nejlepší a nejrychlejší volbou je doprava katamaránem společnosti Lomprayah, který vyjíždí z ostrova 3x za den, první loď jede v 8:00 a zpět jede loď v 15:30 druhý den (700 oba za dva směry).



Cesta trvá asi hodinu a půl až dvě hodiny. Pokud vyrazíte v období bouří, doporučujeme si 30 min před jízdou vzít pilulku proti mořské nemoci (dostupné v každé Seven Eleven).


Loď zastavuje i na Koh Phanganu, takže tuto loď mohou využít i ti, kteří plánují navštívit tento ostrov proslavený full moon party.


Půjčení skůtru na Tao

V přístavu je možné pronajmout si skútr, půjčoven je tam opravdu mnoho, vyplatí se probít první linií „nabízečů“ a zajít do některé z půjčoven na ulici směrem od Seven Eleven do kopečka. Pro půjčení bude třeba složit zálohu 3000 – 5000 Baht, podepsat smlouvu a zanechat kopii pasu. Doporučujeme si pronajmout alespoň kubaturu 125tku nejlépe 150-160tku.


Ubytování

Tao nabízí širokou řadu ubytování, vše je lehce dražší v porovnání s ostatními ostrovy. Protože nemáme zkušenost s těmi nejlevnějšími ubytováními, můžeme uvést jako příklad ubytování, které se nám líbila:

Levnější: Tree House bungalows

Střední cenová skupina: Koh Tao Resort

Dražší (ale velmi hezké): Blue Heaven Resort




Jídlo

Jako všude jinde v Thajsku i na Koh Tao najdete skvělou místní i zahraniční kuchyni. V našem itineráři nikdy nechybí tato místa:

Nejlepší restovaná kachna s nudlemi se sojovou omáčkou: 995 Roasted Duck

Výborná Francouská pekárna a Pizzerie: The French Market Koh Tao

Skvělá Thajská kuchyně s výhledem a nejlepší Satay: Lung Pae




Šnorchlování

Dostáváme se k tomu hlavnímu cílu vaší cesty na Tao – k šnorchlování!

Šnorchlování a potápění je v podstatě to jediné co se na Tao dá podniknout (kromě paření a válení se na pláži). V rámci tohoto 2 denního tripu je pohodlně možné navštívit minimálně 4 místa více než vhodná ke skvělému šnorchlování. Na Tao je možné šnorchlovat v podstatě z každé pláže, ale my si dovolíme nabídnout podle našeho názoru zajímavé lokality. Mějte na paměti, že přístup na některé pláže je přes soukromý pozemek a proto je možné, že budete muset zaplatit vstupné kolem 50-100 Baht. V každém místě je možno vidět zejména tyto druhy ryb: Papouščí ryby, Triggerfish, Rejnoci, Morény, Motýli ryby, Žralok útesový, Žralok černocípý, Barakudy, Ježíci, Trubkové ryby, Pyskouni a další


Tanote Bay

Tanote bay se pyšní velkým kamenem uprostřed pláže a „šnorchlovací zóny“. Na kamen je možné vyšplhat za pomoci provazu a skočit mezi korály obklopenými velkými hejny papouščích ryb. Šnorchlovací prostor je celkem omezený, pokud se nevydáte doleva ke skalnatému výběžku. Je možno vidět mnoho papoušcích ryb a dalších druhů stejně tak, jako na ostatních místech. Ve vodě si všimnete velkého množství „kalu“, částeček v moři, které nejsou nic jiného než výkaly papouščích ryb. Na Tanote bay se dostanete zdarma přes Diamond Beach Resort (slušností je si u nich dát nějaké to občerstvení).


Shark Bay

Zátoka žraloků je dalším z velmi zajímavých míst k návštěvě. S ohledem na to, že většinu pláže zabírá luxusnější Haad Tien resort, ke vstupu na pláž je nutné využít místo zvané Rocky Resort který je

v současné době (2023) v poloprovozu.



Samotné šnorchlování nabídne pohled do mikro-života různých živočichů a organismů žijících na dně v symbiózách, v období od května do září bývá hladina nízko, a proto je šnorchlování vhodné pro děti, ale pozor, při příliš nízké hladině buďte opatrní na korály, nesmíte se jich totiž dotknout, jinak už neporostou! V takovém období je nejlepší opatrně využít pasáž, kterou využívají loďě ke kotvení u pláže, tam je dno hlubší a dostanete se tak k nekonečným plochám stolových korálů mezi kterými rejdí Žraloci černocípí.



Aow Lueak

Tato zátoka je vhodná pro začátečníky, ale nezklame i pokročilé. Zajíždí sem také skupiny na trénink potápění a rozhodně je tu co vidět. Šnorchluje se zejména při levé straně u skal, kde je místo vyhrazeno bójemi.


Pod hladinou je možno spatřit nejen mnoho druhů rybek, ale také rozličné druhy korálů. Je zde větší hloubka a podle ní se i mění ráz podmořského života. Dále od pláže jsou zejména korály a skaliska s hejny papouščích ryb, pár náladových triggerfish, rejnoků, morén, motýlích ryb a pokud budete mít štěstí, v písečné části kousek od pláže spatříte žraloka útesového.

Vstup na pláž je přes resort, kde se platí vstupné 50 Baht


Mango bay

Mango bay je nádherné místo s průzračnou vodou a roztodivným mořským životem. Krásy jsou však vykoupeny cestou, která je místy dosti „offroadová“ a zabere 15 minut (od odbočky z hlavní cesty), když dorazíte na místo, připravte se na sestup po 395 schodech, a při šnorchlování šetřte síly, protože tu cestu budete muset absolvovat i zpět. K vodě se jde opět přes resort Mango Bay, platí se 100 Baht na osobu. V září 2023 byl tento resort pro hosty uzavřen, ale po zaplacení bylo možné využít jejich terasy s lehátky a vstupem do moře. Útrapy spojené s cestou na toto místo bohatě vynahradí podmořská krása tohoto místa.



Hvězdný dodatek

Informace uvedené výše odpovídají stavu k září 2023, mějte prosím na vědomí, že se podmínky v moři mohou měnit s ohledem na počasí a období. V Thajském zálivu jsou znát pohyby hladiny vody v 6 měsíčních cyklech, od dubna do října je nízká hladina vody i při přílivu na některých mělčích místech, od cca půlky října do konce března pak je vody hodně a některé pláže naopak nemají žádné místo ke spočinutí.


Co jiného kromě Šnorchlovaní na Tao?

Můžete se samozřejmě pasovat na vyšší úroveň a udělat si certifikaci v některé z potápěčských škol. Získáte tak tento certifikát nelevněji z celé JV Asie!

Můžete se také pořádně opít v centru Sairee beach a dát si jeden z "Tao Pub Crawl"

Rozhodně si také můžete projet různé vyhlídky, kterých je na Tao víc, než dost, jako například tato známá vyhlídka Sun Suwan Viewpoint


Pověst ostrova Smrti

je pravdou, že tuto pověst si ostrov vysloužil s ohledem na velký počet (ne)objasněných a záhadných úmrtí. Pokud se budete chovat zodpovědně, řídit se selským rozumem a předcházet nebezpečným situacím, myslíme si, že se vám nic nestane. My jsme pocit nebezpečí nikdy na Koh Tao nikdy neměli.


Závěrem

Koh Tao je nádherný ostrov, který má rozhodně co nabídnout, a to jak těm, kteří se na něj vydají šnorchlovat, potápět se nebo jen poznávat. Ostrov je dobrou zastávkou po Koh Samui a Phanganu. Z Koh Tao se dá jet lodí do Chumphonu a odtud pak letět či jet minibusem nebo vlakem do Bangkoku.




342 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page